شماره تماس : ۰۲۸۳۳۵۵۱۷۱۷
تحولی نوین در احداث چاه ارت (چاه ارت مکانیزه)
  • آموزش ها
  • دوشنبه 2 آبان 1401
  • سه شنبه 3 آبان 1401

تحولی نوین در احداث چاه ارت (چاه ارت مکانیزه)

تحولی نوین در احداث چاه ارت به روش سیم پیچ الکترود توسط خودرو عملیاتی(چاه ارت مکانیزه) تصور اکثر افراد از تجهیز و احداث چاه ارت تخریب بالا با صرف زمان بالا همراه با هزینه های مالی زیاد می باشد. به طور قطع تصور افراد اشتباه نیست زیرا احداث چاه ارت یکی از آیتم های گران قیمت تاسیساتی و برقی می باشد. با توجه به حفاریچاه ارت که با چالش های گوناگون روبرو است از جمله این چالش ها زمان زیاد و عدم امکان حفاری در تمامی بستر های زمین می باشد. یکی دیگر از چالش های احداث چاه ارت هزینه بالای اجناس مصرفی می باشد. ما در این مقاله به حل چالش های پیش رو با معرفی روشی نوین برای احداث چاه ارت پرداخته ایم.

چاه ارت چاه ارت مکانیزه

در ابتدا میخواهیم به روش های معمول احداث چاه ارت که طی سالیان گذشته در جهت احداث چاه ارت به کار می رفته است بپردازیم:

1- روش الکترود صفحه ای :

در احداث چاه ارت به روش صفحه ای ابتدا باید حفار تا رسیدن به نم طبیعی زمین حفاری نماید که این کار با توجه به بسترهای مختلف زمین گاهی اوقات با هزینه بالا و یا غیر ممکن خواهد بود.

انتخاب نوع الکترود صفحه ای که میتواند الکترود صفحه ای مس خالص.مس ذوبی.روکش مس.الکترود صفحه ای گالوانیزه و یا استیل باشد با توجه به شرایط و توان مالی شما بستگی دارد یکی دیگر از چالش های احداث چاه ارت به روش الکترود صفحه ای می باشد

در زیر برخی از معایب احداث چاه ارت به روش سنتی توسط الکترود صفحه ای را بیان کرده ایم

تجهیزچاه ارت به روش الکترود صفحه ای هزینه بسیار بالایی دارد و بازدهی کم نسبت به هزینه ، به علت ساختارچاه ارت صفحه ای  ارتباط کامل با بستر خاک ندارد.

زمان تجهیز این روش از چاه ارت بسیار بالا می باشد، تخریب گسترده و بهم خوردن نظم شهری در زمان تجهیز چاه ارت و  مقاومت مکانیکی پایین در برابر خوردگی و تنش ها از معایب این نوع تجهیز می باشد.

2- روش الکترود تسمه ای :

بعد از حفاری کانالی کم عمق تسمه ها در کانال خوابیده و پر می شوند.برخی از چالش های پیش رو در احداث  ارت به روش تسمه ای به طور خلاصه بیان کرده ایم:

به علت عمق کم حفاری پاسخ مناسبی ازاحداث ارت تسمه ای دریافت نمیکنیم ودر فصول گرما وسرما کارایی ارت کاهش می یابد به نحوی که در تابستان با خشکی کانال ارت و در زمستان با یخ زدگی کانال ارت روبرو هستیم هر دو مورد یعنی یخ زدگی و خشکی برای ارت مشکل ساز می باشند، در این روش ارتینگ تخریب گسترده را در اجرا شاهد خواهیم بود و بستر زمین بالایی برای اجرا این روش از ارتینگ نیاز داریم.

3- روش الکترود رادکوبی :

در این روش از احداث ارتینگ الکترود به صورت میلگرد در زمین کوبیده میشود.این نوع راد که به عنوان الکترود زمین بکار گرفته می شود میتواند از جنس میله ارت مس خالص..میله ارت استیل و یا میله ارت روکش مس باشد 

بکار گیری لاز این نوع الکترود زمین بسیار مرقون بصرفه می باشد ولی دارای معایبی می باشد که به طور مختصر بیان گردیده است

عدم کوبیده شدن الکترود زمین در تماس بسترهای زمین ، عدم پاسخ گویی یک میله الکترود به علت سطحی بودن

، نیاز به بستر زیاد زمین برای کوبیدن چند میله الکترود ارت ، الکترودهای ارت کوبیده شده در فصول سرما و گرما به علت خشکی و یخ زدگی کارایی خود را از دست میدهند.و سیستم ارت قابل اطمینانی را برای شبکه برق و مصرف کننده محیا نمی کنند

با توجه به روش های احداث چاه ارت سنتی برای کاهش هزینه ها زمان و بازدهی بالاتر به توضیحاتی در مورد احداث چاه ارت به روش سیم پیچ الکترود توسط خودرو عملیاتی (چاه ارت مکانیزه)می پردازیم 

در روش چاه ارت مکانیزه حفاری توسط  خودرو عملیاتی طراحی شده انجام می پذیرد  که حداکثر قطر آن ۸ سانتی متر می باشد ،این پیشنهاد بر پایه تجهیز چاه ارت توسط خودرو عملیاتی طراحی شده با محاسبه سیم پیچ الکترود با تخریب بسیار کم و بازدهی بالا و تضمینی طراحی شده است.

در هر مرحله از حفاری چاه ارت وسط خودرو عملیاتی تست مقاومت خاک صورت می گیرد .همانطور که می دانید مقاومت الکتریکی خاک یکی از پایه ها و اصول احداث چاه ارت می باشد اگر بتوانیم مقاومت الکتریکی خاک را در انتهای چاه اندازه گیری نماییم برای احداث چاه ارت استاندارد با اهم مورد نظر بدون چالش عمل خواهیم کرد.

همانطور که بیان شد در هر مرحله از حفاری تست الکتریکی مقاومت خاک توسط خودرو عملیاتی تجهیز چاه ارت اندازه گیری می شود و ما با محاسبات خود مقدار طول و قطر الکترود را محاسبه کرده در ادامه این الکترود توسط خودرو عملیاتی به صورت سیم پیچ در می آید تا درون مکان حفاری شده جهت احداث ارت قرار گیرد الکترود سیم پیچ توسط جوش کدولد و کلمپ ارت به میله ارت متصل میگردد

الکترود آماده شده مناسب چاه ارت مکانیزه در مکان حفاری شده توسط خودرو عملیاتی تجهیز چاه ارت کوبیده می شود

اطراف الکترود توسط خاک کاهنده مناسب مانند بنتونیت.خاک های کاهنده پایه کربن یا مارکونیت پر می شود

این مطلب که ملاحظه کردید مخترصی از روش احداث چاه ارت به روش مکانیزه می باشد.

همواره می توانید جهنت همکاری با ما در تماس باشید